Mary & Max – DVD anmeldelse

MARYMAX

 

Australsk claymation film for voksne fra 2009.

Filmen handler om 8 årige Mary Daisy Dinkle der bor I Melbourne. Hun lever en lidt trist tilværelse med en alkoholisk mor og en far der udstopper døde dyr når han da ikke passer sit arbejde med at sætte snore på teposer. Hendes eneste lyspunkt i livet er de såkaldte Noblets fra et tv show. Ved et tilfælde bliver Mary penneven med Max Horovitz en 47 årig jødisk mand der bor i New York. Han lider af Aspergers syndrom og holder sig helst for sig selv i sin lille lejlighed.

Filmen foregår i 1970erne, før internet og mobiltelefoner holdt sit indtog og vi følger brevskriverierne frem og tilbage i en periode på 20 år, med op og nedture for begge vore hovedrolleindehavere. Filmens dialog består hovedsagligt af oplæsning af brevenes ordlyd samt filmens glimrende fortæller stemme som leder os igennem fortællingen. Stemmerne leveres på fineste vis af Toni Collette, Phillip Seymour Hoffman, Eric Bana og filmens fantastiske fortæller er Barry Humphries (Dame Edna). Billedsiden er flot og stemningsfuld på trods af at næsten hele filmen er i brune og grå nuancer.

Filmens instruktør & forfatter er Adam Elliott der også lavede den oscar vindende kortfilm ”Harvie Krumpet” i 2003 der også var claymation i samme stil. Han har brugt 5 år på at lave filmen og det har resulteret i en perle af en film, der fortjener alt den opmærksomhed den kan få. Filmen har da også vundet en del priser deriblandt Krystalbjørnen ved Berlin Film Festival i 2009.

Det er en historie der trods den til tider triste og melankolske fortælling også kan få smilet frem på læben op til flere gange.

5 stjerner til Mary & Max (filmen)

Filmen er lige udkommet på DVD i Danmark, Discen indeholder (desværre) ikke noget ekstramateriale.

16:9 anamorphic 1.85:1 – 2.0 Stereo & 5.1 Dolby Digital – Danske Tekster

MARY & MAX

Comments are closed.